VANLIGA FÖRDOMAR OM ATEISTER | Missförstånd kring begreppet ”ateist”

vanliga fördomar om ateister (8) Ateism betyder en icke-tro på någon gud, gudar eller högre makter. Det betyder inte att jag vet att gud inte finns. Jag är inte heller emot gud, på samma sätt som jag inte är emot Vishnu, Freja, Anubis eller Zeus. Jag kan inte vara emot något som jag inte tror existerar. Ordet ”ateist” är lånat från grekiskans ”átheos”, som betyder gudlös. Här hittar du en lista på gudar som ateister, liksom kristna personer, inte tror på: http://friendlyatheist.com/2008/02/11/gods-we-dont-believe-in. Den enda skillnaden mellan kristna och ateister är att ateister har lagt till guden ”Yahweh” på sin lista. Vi har mer gemensamt än man kan tro! Ateism är inte en ideologi, religion, eller livsåskådning med ett moraliskt system. Det är bara en uppfattning i en enskild sakfråga – nämligen guds existens. En icke-tro på gudar är det enda som ateister har gemensamt. En ateistisk grundsyn leder alltså inte till några speciella ståndpunkter eller åsikter i andra frågor. Lots of colorful balloons on the blue sky, concept of love in su Min ateism säger alltså ingenting om mina värderingar, min personlighet eller mitt liv. En ateist kan ha vilka andra värderingar, åsikter och trosuppfattningar som helst. Även om jag inte tror på en gud, har jag alltså en personlig uppfattning om moral och etik; till exempel är humanismen ett vanligt alternativ till religionens moralsystem. Själv identifierar jag mig som en sekulär humanist. Men betydde inte ordet ”ateist” ursprungligen något annat? Ord och begrepp byts ut, omdefinieras och utvecklas – det har alltid skett under idéhistoriens gång. Det är så språk fungerar. Vi talar inte längre likadant som på 1800-talet. Idag betyder ateism bara en icke-tro på gud.  Jag utgår till exempel från uppslagsverkets och Wikipedias definition av termer som ”ateist” eller ”kristen”. Men om jag pratar med en person som definierar sig annorlunda, tänker jag självklart anpassa mig efter den individen. Jag tänker aldrig bråka om korrekta eller icke-korrekta definitioner. Ord är verktyg som ska hjälpa oss att kommunicera. Det viktigaste är att förstå den andres ståndpunkter och trosuppfattningar i ett samtal. pexels-stanislav-kondratiev-2908984 Tyvärr finns det många fördomar och missuppfattningar kring ordet ”ateist”. Det har nästan blivit ett fult och skrämmande skällsord. Det kan likställas med rebellisk, bitter, gudsfientlig eller ”amoralisk”. Därför ville jag skriva det här inlägget – för att sprida rätt information. Jag vill inte att andra ska misstolka min ståndpunkt eller ha fördomar om mig. Troende värderar ateister som ungefär lika pålitliga som våldtäktsmän, visar den HÄR studien. Ateisternas status i USA idag ligger i nivå med de homosexuellas för 50 år sedan. I tretton länder kan ateism bestraffas med döden enligt lagen (Independent, 2016) och i ungefär tretton länder begränsas livsåskådningsfriheten (PEW, 2017). Man ska inte behöva skämmas eller straffas för att man är en ateist. Tvärtom – ingen ska bli dömd för sin trosuppfattning. Religionsfrihet betyder också frihet från religionen. Jag är stolt över att vara en gudlös hedning!

Var jag aldrig en ”riktig” kristen? Förnekar jag sanningen? Har jag ingen grund för min moral? Tycker jag att livet är meningslöst? Och vad betyder egentligen ”ateism?” HÄR kan du läsa alla blogginlägg i serien ”Vanliga fördomar om ateister”. 

Nya inlägg varje onsdag. Tycker du om min blogg får du hemskt gärna rekommendera den för dina nära och kära. Tack för att du vill läsa och välkommen tillbaka! ❤

18 reaktioner till “VANLIGA FÖRDOMAR OM ATEISTER | Missförstånd kring begreppet ”ateist”

 1. Bra skrivet!
  Själv är jag agnostiker och inte ateist. Jag tror på något som är mäktigare än mig men kan inte säga vad det är riktigt. Kalla det vad du vill jag har inget namn för det iallafall. Jag tror inte på någon speciell Gud som det står om i Bibeln. Jag gillar all tanke med Yogan exempelvis, massage, mindfullness mm. Jag tror på samkönat äktenskap för jag tycker att alla sorters kärlek är fantastisk! Jag tror på godhet inte fördomar och hat.
  En fundering som även förbryllar mig är att varför två av världens största religioner är också de två som startar många krig i världen. Sprider hat och fördomar. Ser ner på andra som inte tycker som de och som gör allt för att deras barn så tidigt som möjligt ska indoktrineras i de dom tror är riktigt och rätt. Lever i starka förnekelse, väljer hellre att leva 1 än lyckliga. Hur sjukt är inte det? Vart finns kärlek i det? Avskyr förnekelse, lögner, svek, falskhet, girighet, fördomar och okunskap. Det mest idiotiska är att de som kallar sig själva för ”Guds män, Imamer, profeter, lärjungar, kristibrud eller sändebud är de som beter sig vidrigast.
  Och tyvärr, så länge detta finns kommer det aldrig bli fred.
  Det är vad jag tror.

  Gillad av 1 person

  1. Grymt att du tror på samkönat äktenskap, så bra!! Håller verkligen med om att alla har rätt att älska dem de vill. Varför ska man lägga sig i vad samtyckande vuxna gör med varandra?? Det gör mig så upprörd.

   Jag tycker också om yoga och meditation väldigt mycket 🙂 Man kan verkligen uppleva ”andliga” eller ”spirituella” känslor utan religion. Jag får det till exempel av musik och poesi också!

   Tack för din kommentar Lorena!

   Gilla

 2. Hej… Det låter som om jag kan ha förväxlat atheist med agnostiker… Ska kolla upp det lite… Tack för dina tankar.. ❤

  Gilla

 3. Hej, Amanda. Jag tänkte jag kunde ta mig friheten att kommentera något av det du skriver. Det första att ateismen är en ”icke-tro” på Gud tycker jag nästan är sant. Jag skulle säga att det är en tro på Guds icke-existens. Som du säger du kan inte bevisa att Gud inte finns och då har du en tro på att han inte finns. Sedan skriver du att ateismen inte är ett moraliskt system. Det har du helt rätt i. Utan Gud finns ingen norm, garant eller jämförelse med en människas moraluppfattning. Alltså finns då inget gott eller ont. Precis som du säger leder ateismen inte till någon uppfattning om något egentligen förutom att Gud inte finns. En ateist har då ingen grund för att säga att Hitler var ond och Mandela god. En moraliserande ateist är antingen oärlig eller irrationell. För allt är då lika rätt och lika fel. Du skriver själv att man då kan ha vilka värderingar som helst. Precis så är det. Ateismen ger ingen grund för humanismen. Humanisterna har lånat sitt moralsystem från kristendomen för att man insett att strikt ateism är inget man kan leva på. För ateismen ger ingen mening, inget värde eller syfte åt människan. Vi är totalt utlämnade åt vårt eget öde. Ingen tar emot oss efter döden och ingen ville oss. Det är en livsåskådning utan hopp.

  Såna här ämnen tycker jag är mycket spännande och roliga att prata om. Jag fortsätter gärna ett samtal på något sätt.

  Fortsätt och sök sanningen. Sanningen ska göra oss fria.

  Gilla

  1. Hej!
   Intressant att du skrivet att ateister inte kan se någon mening med livet, och att ateism inte är en grund för humanismen. Det är fler vanliga fördomar och missuppfattningar som jag kommer fortsätta skriva om i mina inlägg.
   Ett bättre tillvägagångssätt är att faktiskt fråga MIG som är ateist, hur jag ser på meningen med livet, istället för att dra slutsatser och förutfattade meningar. Förstår du inte något, eller inte vet något, ställ FRÅGOR. Det är så vi motverkar ignorans och fördomar!

   Gilla

   1. Tack för svaret. Jag menar verkligen inte att en ateist inte kan se en mening i livet. Alla kan ex finna mening i musik, familj, vänner, mat, litteratur osv. Men om Gud inte finns så har ingen tänkt oss. Ingen har menat oss. Vi är bara en konsekvens av slumpen. Livet har då ingen yttersta mening. Inget yttersta syfte. Vi bara finns. Utan förklaring.

    Vad tänker du om detta?

    Jag menar heller inte att en ateist är per definition en sämre människa än en troende. Jag känner många ateister som är bättre människor än en del kristna. Men. Som jag ser det har en ateist ingen förklaring till sin godhet. Det finns då helt enkelt ingen norm eller grund för moralen. Som kristen tror jag mig då veta varför nånting är gott och nånting är ont. Gud är då det moraliska ankaret eller moralens grund.

    Jag personligen har funnit att den kristna tron är en bättre förklaring till livets gåta än den ateistiska åskådningen.

    Skulle du kunna förklara en sak jag inte riktigt förstod i ditt svar. På vilket sätt är ateismen en grund för humanismen?

    Gilla

   2. Om det fanns ett starkt samband mellan kristen konservatism och samhällelig hälsa, skulle vi nog förvänta oss att se något tecken på det. Men det gör vi inte.
    I Journal of religion and society (2005) Jämförde Gregory S. Paul 17 ekonomiskt utvecklade nationer och drog den förödande slutsatsen att ” högre frekvens av tro på och dyrkan av en skapare har samband med högre frekvenser av mord, tidig död, infektion av sexuellt överförbara sjukdomar, tonårsgraviditeter och aborter i det välmående demokratierna”.
    Genom historien slår religionen alla rekord i förtryck och blodsutgjutelse.
    Humanismen härstammar från grekiska filosofer, som verkade LÅNGT innan kristendomen. Sedan har humanismen utvecklats framförallt under Upplysningen. Modiga filosofer, forskare och tänkare trotsade kyrkans totalitära makt och riskerade sina liv. Kyrkan har kämpat emot vetenskapsmän och ateistiska filosofer i hundratals år. De har förföljt och avrättat dem för kätteri. (Till exempel Galilei, som blev bränd på bål).
    Min moral är inte knyten till en auktoritär är övernaturlig gud och vad han säger, utantill att vi är fysiska varelser ett fysiskt universum, med fysiska lagar som dikterar konsekvenserna av våra handlingar. Vi har objektiva bevis som visar vad som är hälsosamt eller icke hälsosamt för människan. Oavsett om Gud finns eller inte, så finns det alltså fysiska fakta om vad som är bra och inte bra för oss människor och det mänskliga tillståndet.

    Jag strävar efter att vara en bra person, inte pga. auktoritära principer eller framtida belöningar. Utanför att jag väljer det själv, genom ett objektivt kunskapssökande och rationalitet. Jag tror på den globala rörelsen i riktning mot emancipativa världen, såsom kvinnors rättigheter, personlig självständighet, demokrati, reproduktiv frihet och tolerans för homosexualitet. Allt detta talar Bibeln emot.

    Skulle du verkligen, i avsaknad av en gud, skulle begå, rån, våldtäkt och mord? Då avslöjar du dig som en omoralisk person.

    Att lämna min tro är det bästa jag någonsin har gjort och jag önskar att jag vågade göra det tidigare. Som icke-troende mår jag bättre, är en bättre människa, förbättrar min epistemologi och mitt intellekt, breddar min världsbild, är tryggare i mig själv och älskar livet mer. Jag behöver inte längre en tro på övernaturliga väsen eller magi för att känna mening med livet. Livet är så meningsfullt redan som det är!

    Gilla

 4. Kul att läsa dina texter när du berättar om dina tankar och åsikter. Tyckte speciellt det var intressant att läsa om varför du lämnade kristendomen, kan dock inte hitta det längre?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s