RECENSION | ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell

Recension - tårka aldrig tårar utan handskar

Sammanfattning av handlingen (inga spoilers):

Det är 1980-tal och homosexuella göms undan i mörka skrymslen kring Stockholms gator. Alltför många hatar. Alltför många är rädda. Men samtidigt vågar vissa synas i ljuset för första gången. De kämpar för sin frihet och för sina rätt till att älska.

Medans kampen pågår, smyger sig ett mörker ljudlöst in över Stockholm. Man läser om det i tidningarna, hör talas om det på nyheterna. Sjukdomen. Men det här händer ju någon annan stans, långt borta från trygga Sverige. Förnekelsen är ett faktum och plötsligt är det försent. I tysthet blir de alla smittade, bögarna. En efter en dör de, tynar bort, isolerade, undanskuffade, de är smittan. Och samhället vänder bort blicken. Mitt i allt detta möts två unga vackra pojkarna som precis har börjat att leva och att älska.

“De som älskade mest, de som var av kärlek besatta, det var dem som frosten tog.”

Budskap:

Det här är en trilogi om cancersjukdomen AIDS och dess inverkan på 1980-talets homosexuella i Sverige. Jonas Gardell belyser en mörk fläck i Sveriges historia som medvetet glömts bort, och hur samhällets syn på homosexuella var fruktansvärd för inte så länge sedan.

Mitt omdöme:

Detta är ett vittne om en tragedi. Det känns ofattbart att detta bara försvann i historien. Alla dessa människor begravdes och pratades aldrig om mer. Förutom nu. Det Jonas Gardell har gjort är så viktigt.

Rent språkmässigt tycker jag att Gardell är ett geni. Han skrivet på ett sätt som jag älskar. Han får till de perfekta fraserna, han skapar en fängslande stämning. Den kalla och mörka storstaden, glädjen hos nyförälskade och livsbejakande unga och sorgen i att dessa unga människor dog alldeles för tidigt.

Gardell skriver väldigt poetiskt och många fraser stannar kvar hos mig. Något som också stannar kvar hos mig är glimtarna av en busig humor som verkar vara typiskt för Gardell.

”Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen.”
HÄR kan du läsa DN:s recension // HÄR kan du köpa del 1 ”Kärleken” på adlibris

2 reaktioner på ”RECENSION | ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell

    1. Så är det ju också, man lär sig av sina misstag och samlar erfarenheter hela tiden 🙂 men man får inte glömma att livet pågår här och nu! Kul att du ville läsa och kommentera, kraam!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s